Två dammutrivningar mm i biflöde till Hamrångeån
På uppdrag- och tillsammans med Sportfiskarna har Fiskevårdstjänst och Niklas Hall (Nickes Gräv) nyligen genomfört två dammutrivningar i Lillån (Gävle kommun). Dessutom biotoprestaurerade vi närmare 100 m av ån med bandgrävare.
I vattendraget förekommer bl.a. öring som är den fiskart som kommer att gynnas mest av de öppnade vandringsvägarna. Ambitionen är att inom kort eliminera ännu en damm i Lillån, vilket i så fall skulle skapa full konnektivitet till nedströmsliggande- och kustmynnande Hamrångeån. På så vis kommer Lillån t.o.m. ges förutsättningar att reproducera havsöring och andra havslevande arter.
Den övre dammen före åtgärd. Denna damm som var byggd av trä hade en fallhöjd på ca 0,7 m.
Den övre dammen efter åtgärd då den rivits ut i sin helhet. Åtgärden kompletterades med en naturliknande fors och forsnacke i en viss höjd för att bevara uppströms vattenstånd.
Delar av den rensningsskadade sträckan nedströms dammen före åtgärd.
Samma sträcka efter åtgärd och biotoprestaurering. Eftersom en stor del av det ursprungliga rensmaterialet flyttades upp till den nya forsnacken vid dammläget är mängden sten relativt begränsad just här.
Åtgärderna genomfördes med en 25 tons bandgrävare som precis rymdes i den lilla ån.
Den nedre av dammarna före åtgärd då den redan var delvis utriven. Resterna av den gamla sågdammen bestod till större delen av betong. Sammanlagd fallhöjd här var ca 1,5 m.
Samma damm efter åtgärd då enbart mittsektionen avlägsnats. Åtgärden behövde kompletteras med uppströms avsänkning vilken dock begränsades av att det förekom nedgrävda ledningar under ån. Det största arbetet bestod dock av uppbyggnad av en fiskvandringsbar fors nedströms dammläget.
Själva utrivningen genomfördes enkelt genom bortplockning av några betongstolpar och annan bråte. Åtgärden förenklades även genom en ovanligt låg vattenföring.
Dammutrivningen bevakades av antikvarisk expertis avseende eventuella fornminnen. Den kulturantikvariska bedömningen är huvudskälet till att dammens landfästen inte revs ut.
Uppbyggnaden av den fiskvandringsbara forsen krävde inköp och tillförsel av relativt stora mängder sten- och grusmaterial.
Färdig fors vid minimalt flöde i september månad.
Färdig fors och fiskväg vid mer normalt flöde i oktober månad.